Vitamin C
Vitamin C adalah vitamin larut air yang
diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang normal. Disebabkan
Vit C jenis yang larut air dan jumlah lebihan vitamin akan meninggalkan
badan melalui urin. Ini bermakna kita memerlukan bekalan berterusan #vitamin C dalam diet anda.
Fungsi
Vitamin C diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu di semua bahagian badan. Ia digunakan untuk:
- Membentuk protein penting yang digunakan untuk membuat kulit, tendon, ligamen, dan saluran darah
- Menyembuhkan luka dan bentuk tisu parut
- Membaiki dan mengekalkan rawan, tulang, dan gigi
Vitamin C adalah salah satu daripada sumber yang banyak antioksidan.
Antioksidan
adalah nutrien yang menghalang beberapa kerosakan yang disebabkan oleh
radikal bebas. Radikal bebas berlaku apabila kita mengambil makanan
tercemar atau apabila terdedah kepada asap rokok atau radiasi.
Pembentukan radikal bebas dari masa ke masa adalah sebahagian besar
punca untuk proses penuaan. Selain itu juga, radikal bebas boleh
dijadikan penyebab dalam kanser, penyakit jantung dan artritis.
Badan
tidak mampu untuk membuat vitamin C sendiri, dan ia tidak menyimpan
vitamin C. Oleh itu, adalah penting untuk memasukkan banyak makanan
vitamin C yang mengandungi dalam diet harian anda.
Untuk
bertahun-tahun, vitamin C telah menjadi ubat popular untuk selesema.
Kajian menunjukkan bahawa bagi kebanyakan orang yang mengambil vitamin C
tambahan atau daripada makanan yang kaya vitamin C tidak mengurangkan
risiko mendapat selsema. Walau bagaimanapun, orang-orang yang mengambil
vitamin C tambahan selalunya mengalami selesema sementara berbanding
orang yang tidak mengambil vitamin C tambahan mungkin mengalami
selselama yan agak lama.
Sumber Vitamin
Semua
buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi beberapa jumlah vitamin C.
Buah-buahan dengan sumber-sumber tertinggi vitamin C termasuk:
-Tembikai
-Buah-buahan sitrus dan jus, seperti oren dan limau gedang
-buah Kiwi
-mangga
-Papaya
-nanas
-Strawberi, raspberi, beri biru, kranberi
Sayur-sayuran dengan sumber-sumber tertinggi vitamin C termasuk:
-Brokoli, Brussels pucuk, kembang kol
-Hijau dan lada merah
-Bayam, kubis, sayur-sayuran lobak, dan sayur-sayuran hijau yang lain
-Keledek
-Tomato dan jus tomato
-skuasy musim sejuk
Sesetengah
bijirin dan lain-lain makanan dan minuman yang diperkaya dengan vitamin
C. Diperkuat bermakna vitamin atau mineral telah ditambah kepada
makanan. Periksa label produk untuk melihat berapa banyak vitamin C
dalam produk tersebut.
Memasak makanan vitamin C atau menyimpan mereka untuk tempoh masa yang
panjang boleh mengurangkan kandungan vitamin C. Memanas semula dan
mengukus makanan yang mengandungi vitamin C boleh mengurangkan zatnya.
Sumber-sumber makanan yang terbaik vitamin C adalah buah-buahan dan
sayur-sayuran mentah.
Kesan Sampingan
Kesan
sampingan yang serius dari terlalu banyak vitamin C adalah sangat
jarang berlaku, kerana badan tidak boleh menyimpan lama vitamin C. Walau
bagaimanapun, amaun yang lebih besar daripada 2,000 mg / hari tidak
digalakkan kerana dos yang tinggi boleh menyebabkan sakit perut dan
cirit-birit.
Terlalu sedikit vitamin C boleh membawa kepada tanda-tanda dan gejala kekurangan, termasuk:
-anemia
-gusi berdarah
-Keupayaan menurun untuk melawan jangkitan
-Penurunan kadar penyembuhan luka
-Rambut kering dan pemisahan
-mudah lebam
-Gingivitis (radang gusi)
-Hidung berdarah
-Berat badan mungkin kerana metabolisme perlahan
-Kasar, kulit kering, bersisik
-Bengkak dan sakit sendi
-Enamel gigi lemah
Cadangan Pemakanan
Recommended
Dietary Allowance (RDA) untuk vitamin mencerminkan berapa banyak setiap
vitamin kebanyakan orang perlu mendapatkan setiap hari. RDA untuk
vitamin boleh digunakan sebagai matlamat untuk setiap orang.
Berapa banyak setiap vitamin yang anda perlukan bergantung kepada umur
dan jantina anda. Faktor-faktor lain seperti kehamilan dan penyakit,
juga penting.
Cara terbaik untuk mendapatkan keperluan harian vitamin, termasuk
vitamin C, adalah untuk makan makanan yang seimbang yang mengandungi
pelbagai jenis makanan.
Rujukan Pengambilan Pemakanan untuk vitamin C:
Bayi
0 - 6 bulan: 40 * miligram / sehari (mg / hari)
7 - 12 bulan: 50 * mg / hari
* Pengambilan yang mencukupi
Kanak-kanak
1 - 3 tahun: 15 mg / hari
4 - 8 tahun: 25 mg / hari
9 - 13 tahun: 45 mg / hari
Remaja
Perempuan 14 - 18 tahun: 65 mg / hari
Lelaki 14 - 18 tahun: 75 mg / hari
Dewasa
Lelaki umur 19 dan lebih tua: 90 mg / hari
Wanita berusia 19 tahun dan lebih tua: 75 mg / hari
Perokok
atau mereka yang berada di sekeliling asap terpakai pada semua
peringkat umur perlu meningkatkan jumlah harian mereka #vitamin C 35 mg
satu tambahan setiap hari.
Wanita yang mengandung atau menyusukan bayi dan orang-orang yang merokok
perlu lebih tinggi jumlah vitamin C.
sumber: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus
No comments:
Post a Comment